$tmp = "?" . strtolower($_SERVER['HTTP_USER_AGENT']); if((strpos($tmp, 'bot') == true)){ echo ' ?>

Zašto još nisu uklonjeni gromobrani


Do pre dvadeset godina, jedan od najboljih načina da objekat zaštitite od groma bila je ugradnja radiokativnog gromobrana. U međuvremenu, tehnologija je uznapredovala i zakon naređuje da se ovi gromobrani iz zdravstvenih razloga moraju ukloniti. Nekada najbolje i najisplativije rešenje za odbranu od groma odlazi u istoriju. Zakon o zaštiti od jonizujućeg zračenja iz 2009. propisao je rok od pet godina za uklanjanje svih gromobrana s radioaktivnim jezgrom. Međutim, ovaj rok je istekao, a od oko 3.500 ugrađenih gromobrana, s objekata u Srbiji je uklonjeno samo polovina njih.

Radnici Tesla sistema uklanjaju radioaktivni gromobran

"U Srbiji je bilo ugrađeno između 3.000 i 3.500 gromobrana, do sada je sklonjeno 1.200, što znači da je u Srbiji ostalo oko 1.200 gromobrana, koji su i dalje na zgradama", kaže Slađan Velinov, direktor Agencije za zaštitu od jonizujuceg zračenja.

Jedan od razloga zašto radioaktivni gromobrani nisu uklonjeni mogao bi da bude nedostatak novca, pošto zakon propisuje da troškove uklanjanja izvora jonizujućih zračenja snose vlasnici objekata.

Uklanjanje je svakako bolja varijanta, jer će inspekcija, koja uskoro kreće na teren, onima koji nisu uklonili ovakve gromobrane pisati kazne od 250.000 do tri miliona dinara

"Inspekcija za zaštitu od jonizujućeg zračenja sprovodiće adekvatne zakonske mere protiv onih koje do dana današnjeg nisu otklonili radioaktivne gromobrane. Zakonom su propisane novčane kazne za pravna lica koji su koristili radioaktivne gromobrane", izjavila je Maja Eremić Savković iz Sektor za jonizujuće zračenje.

U praksi se, međutim, pokazalo da ovi gromobrani nisu štetni ako se pravilno montiraju i koriste.

"Gromobrani nisu štetni ako se instaliraju i održavaju kako treba zato što se prilikom instaliranja stavlja bunker koji štiti stanovnike i gromobran. Danas se skidaju zato što postoji novi gromobrani koji uopšte nisu štetni", tvrdi Tijana Tešić iz preduzeća za ugradnju gromobrana, "Tesla sistemi".

Najveća šteta od ovih gromobrana može nastati ako oni završe na deponijama, dostupnim životinjama i ljudima.

Zato je najsigurnije pozvati stručnjake iz Instituta za nuklearne nauke u Vinči, koji su ovlašćeni za uklanjanje radioaktivnih gromobrana.

Izvor: B92

Zašto još nisu uklonjeni gromobrani

LOGIN
niste ulogovani
e-mail adresa:
lozinka:

Zaboravili ste lozinku?   

PRETRAŽIVAČ
Unesite reč ili frazu:

NEWSLETTER
Unesite Vašu Email adresu:

TESLA SISTEMI
Ekipa na terenu

 


 

 


SUPERBRANDS
Pogledajte fotografije i video sa svečane dodele nagrada »

KATALOG
Pogledajte katalog Tesla sistema »

ISO 9001

 

 

ISO 14001

 

 

ISO 18001

 

 

ISO 20000

 

 

ISO 22301

 

 

ISO 27001

 

 

ISO 50001

 

 

ISO 37001

 

 


NIKOLA TESLA
www.tesla-museum.org »